Χειμώνας & Πονόλαιμος : Σώστε τα παιδάκια σας !

Έπιασαν τα κρύα και άρχισε να ποναει ο λαιμός του παιδιού σου ;

Τι σχέση έχει το κρύο με τον πονόλαιμο ;

Τι πρέπει να γνωρίζω για να τον αντιμετωπίσω ;ponolaimos-green-coffee-greece

Ο πονόλαιμος μπορεί να προκληθεί από κάποιο κρύωμα, αλλά συνήθως πρόκειται για λοίμωξη ιογενή ! Ο ιός αυτός δημιουργεί συνήθως :

  • πόνο στον λαιμό
  • δυσκολία στην κατάποση
  • πρήξιμο στις αμυγδαλές
  • πυρετό
  • γδάρσιμο στον λαιμό

Δεν πρόκειται για κάτι σοβαρό, και συνήθως τα ενοχλητικά συμπτώματα αρχίζουν να υποχωρούν μετά από 3 με 4 ημέρες, ωστόσο αν ο πόνος στον λαιμό επιμένει και ο πυρετός δεν υποχωρεί, τότε συνίσταται άμεση επίσκεψη στον παιδίατρο που παρακολουθεί το παιδί σας !

Ο πονόλαιμος οφείλεται πάντα σε γρίπη ;

Όταν δεν προέρχεται από απλή γρίπη … μπορεί να κρύβει κάτι πιο σοβαρό ;

Πώς θα αναγνωρίσω μια πιο σοβαρή κατάσταση ;

Ο πονόλαιμος είναι ενδεικτικό σημάδι πως κάτι συμβαίνει στον οργανισμό, ωστόσο μπορεί να κρύβει πολλά και διαφορετικά αίτια. Για παράδειγμα, ο πόνος στον λαιμό μπορεί να οφείλεται :

  • σε γρίπη
  • ή σε κρυολόγημα

αλλά και :

  • σε ιογενή φαρυγγίτιδα
  • σε στρεπτοκοκκική φαρυγγίτιδα
  • σε λοιμώδη μονοπυρήνωση

Όπως ήδη αναφέραμε, όταν τα συμπτώματα δεν υποχωρούν, καλό είναι να ζητήσουμε την γνώμη του παιδιάτρου ! Ένδειξη πως κάτι δεν πηγαίνει καλά με την υγεία του παιδιού είναι η θερμοκρασία του !

ΠΡΟΣΟΧΗ : Όταν ο πυρετός είναι πολύ υψηλος και δεν υποχωρεί θα πρέπει οπωσδήποτε να εξετασθεί το παιδί από γιατρό ώστε να αποκλειστούν τα επικίνδυνα σενάρια !

Τα “όπλα” μας κατά του πονόλαιμου !

Ειδικά όταν ο οργανισμός νοσεί και σημαντικότερα όταν έχει ανεβασμένη θερμοκρασία (πυρετό) απαιτούνται πολλά υγρά ώστε να μην υπάρξει αφυδάτωση του οργανισμού. Το νερό, οι φυσικοί χυμοί, τα ζεστά ροφήματα (τσάι, χαμομήλι, γάλα) αλλά και οι ζεστές σούπες, είναι ένας τρόπος να κρατήσουμε τον οργανισμό μας καλά ενυδατωμένο αλλά και να πάρουμε βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά χωρίς να φάμε βαριά και χωρίς να “γρατζουνίσουμε” παραπάνω τον ήδη καταπονημένο λαιμό μας.

Παράλληλα, η κατανάλωση υγρών, διευκολύνει την ομαλή αποβολή των μικροβίων μέσω των εκκρίσεων τόσο της μύτης όσο και του λαιμού.

ΠΡΟΣΟΧΗ : Προτιμούμε όλα τα ροφήματα και οι σούπες να είναι ζεστά αλλά όχι καυτά, γιατί θα προξενήσουν περισσότερη βλάβη στον λαιμό !

Στα ροφήματα του παιδιού μας μπορούμε να προσθέσουμε και μια κουταλιά μέλι που έχει ισχυρή μαλακτική δράση και θα απαλύνει τον βήχα αλλά και τον πόνο και το αίσθημα γδαρσίματος στο λαιμό ! Επίσης, το μέλι προσφέρει και αντιμικροβιακή δράση, γεγονός που βοηθάει στην ταχύτερη αντιμετώπιση του ιού της γρίπης !

ΠΡΟΣΟΧΗ : Δεν δίνουμε φάρμακα στο παιδί μας χωρίς την σύμφωνη γνώμη του παιδιάτρου που το κουράρει ! Ο γιατρός μετά από εξέταση θα αποφανθεί αν το παιδί χρειάζεται να πάρει αντιβίωση ή άλλα φάρμακα, και φυσικά, και για πόσο διάστημα ! Ωστόσο, αν ο πονόλαιμος είναι δυνατός, μπορούμε να δώσουμε στο παιδί μας ειδικές καραμέλες / παστίλιες κατά του πονόλαιμου (υπάρχουν σε όλα τα φαρμακεία), που θα κρατούν τον λαιμό υγρό και θα μειώνουν το αίσθημα ξηρότητας και γδαρσίματός του !

Uncategorized , , , , , , ,

Comments are closed.