Πανάδες στο πρόσωπο και στο σώμα ; Αντιμετωπίζονται !

Γύρισες από τις διακοπές και βλέπεις το δέρμα σου γεμάτο καφέ σημάδια; Αυτές είναι οι λεγόμενες «πανάδες» για τις οποίες ευθύνεται ο ήλιος.panades_green-coffee-greece

Πανάδες είναι οι καφέ κηλίδες που βλέπουμε κυρίως στα μάγουλα, στο λαιμό, στο μέτωπο, στους ώμους μετά από πολύωρη έκθεσή μας στον ήλιο (χωρίς τη χρήση αντηλιακών γυαλιών και καπέλου) και εμφανίζεται κυρίως στις γυναίκες που είναι στην αναπαραγωγική περίοδο. Στην Ιατρική ονομάζονται μελάσματα. Είναι σημάδια που τα αντιλαμβάνεσαι στο τέλος του καλοκαιριού όταν αρχίζει να εξαφανίζεται το μαύρισμά σου. Αυτό προκαλείται επειδή τα μελανινοκύτταρα του δέρματος που υπάρχουν σε αυτά τα σημεία έχουν ευαισθητοποιηθεί με όχι φυσιολογικό τρόπο και έχουν δημιουργήσει σκούρες κηλίδες στο δέρμα.

Κληρονομική είναι κυρίως η ύπαρξή τους ή οφείλεται σε κάποια ορμονική διαταραχή. Επίσης η χρήση κάποιων συγκεκριμένων φαρμάκων (όπως αντισυλληπτικών) μπορεί να είναι υπαίτια για την εμφάνισής τους.

Υπάρχουν πολλοί τρόποι αντιμετώπισης των πανάδων. Ειδικός όμως για να σας ωθήσει προς τη σωστή κατεύθυνση, για την δική σας συγκεκριμένη περίπτωση, είναι ο δερματολόγος.

Αρχικά ο δερματολόγος μπορεί να παρασκευάσει την κατάλληλη κρέμα για κάθε περίπτωση ανάλογα με το μέγεθος του προβλήματος. Αυτό μπορεί να αποτελέσει μια αγωγή διάρκειας ακόμα και τριών μηνών. Ή μπορεί επίσης να σας συστήσει κάποια που υπάρχει στα φαρμακεία. Αυτός ο τρόπος θεραπείας δεν υπόσχεται οριστική λύση, είναι όμως μια εύκολη και ανώδυνη διαδικασία που μπορεί να έχει αρκετά επιθυμητά αποτελέσματα.

Προσοχή !! Οι γυναίκες που είναι σε κατάσταση εγκυμοσύνης ή αυτές που θηλάζουν καλό είναι να παρατείνουν τη συγκεκριμένη θεραπεία καθώς πολλές αλοιφές μπορεί να δημιουργήσουν προβλήματα στην ανάπτυξη του μωρού και του εμβρύου.

Πιο δραστικός τρόπος για την αντιμετώπιση των κηλίδων είναι η θεραπεία που γίνεται μέσα στο ιατρείο με τα κατάλληλα μηχανήματα. Υπάρχουν θεραπείες που χρειάζονται κάποιον αριθμό συνεδριών. Αυτές είναι οι πιο αποτελεσματικές και οι πιθανότητες να ξαναεμφανιστούν οι πανάδες είναι λιγότερες.

Μια άλλη θεραπεία που γίνεται και αυτή μέσα στο ιατρείο και τα αποτελέσματά της είναι θεαματικά είναι η θεραπεία που χρησιμοποιείται το παλμικό λέιζερ. Το συγκεκριμένο μηχάνημα καταστρέφει τοπικά το δέρμα και το σημείο αυτό ανανεώνεται, βγαίνοντας καινούριο δέρμα στη θέση αυτή. Για την θεραπεία αυτή μπορεί να χρειαστούν 3 ή 4 συνεδρίες με ένα μήνα απόσταση μεταξύ τους.

Η θεραπεία που μπορεί να ολοκληρωθεί με μία μόνο συνεδρία είναι η λεγόμενη κρυοθεραπεία. Είναι αποτελεσματική όμως συνιστάται σε μικρής έκτασης βλάβη και όχι σε μικρές ηλικίες. Η θεραπεία αυτή είναι αρκετά ισχυρή και επειδή υπάρχει πιθανότητα οι σκούρες κηλίδες να αντικατασταθούν με ασπρίλες γι αυτό δεν προτείνεται στα ευαίσθητα δέρματα. Η συγκεκριμένη διαδικασία χαρακτηρίζεται από τη χρήση του αζώτου σε υγρή μορφή και απαιτείται χαμηλή θερμοκρασία.

(!!!) Το ποσοστό έχει παρατηρηθεί ότι είναι συντριπτικά μεγαλύτερο στις γυναίκες απ ότι στους άντρες και φτάνει ακόμα και το 90 %.

Θυμηθείτε λοιπόν : αντηλιακό με υψηλό δείκτη προστασίας για το πρόσωπο, γυαλιά ηλίου, καπέλο και γενικότερα την αποφυγή της πολύωρης έκθεσής σας στον ήλιο ειδικά τις κρίσιμες μεσημεριανές ώρες.

Uncategorized

Comments are closed.