Ο ήλιος θέλει προστασία !!!

ΗΛΙΟΣ : Ωφέλιμος αλλά και … βλαβερός !

Το καλοκαίρι είναι η χαρά μικρών και μεγάλων … η χαρά της ίδιας της ζωής ! Ο ήλιος είναι φωτεινός και γεμίζει ευτυχισμένες και χαρούμενες σκέψεις τα μυαλά και τις ψυχές μας. Ωστόσο, αν και πολύ ωφέλιμος, ο ήλιος, χρειάζεται μέτρο στον τρόπο, την συχνότητα και τη διάρκεια της έκθεσής μας σε αυτός … για να μη βρεθούμε “καμμένοι” και χαλάσουμε την διάθεσή μας !sun-green-coffee-greece

Είμαστε σε θέση να αντιληφθούμε το γεγονός της επίδρασης του ήλιου στον οργανισμό και την υγεία μας, αποκλειστικά και μόνο από τις δυσάρεστες και επίπονες συνέπειές του. Ένα έγκαυμα συνεπάγεται από έντονη ερυθρότητα της επιδερμίδας, πληγές, φουσκάλες, τσούξιμο και οξύ πονό … που δυστυχώς δεν περνούν απαρατήρητα !

Υπάρχουν όμως και επιπτώσεις μη ορατές (τουλάχιστον όχι άμεσα !), που δεν είναι όμως καθόλου ασήμαντες ! Η γήρανση της επιδερμίδας και η ανάπτυξη καρκίνου ή μελανώματος, είναι ένας πολύ σημαντικό λόγος για να εκπαιδευτούμε να χαιρόμαστε τον ήλιο … με μέτρο !

ΣΗΜΕΙΩΣΗ : Άλλες φορές, οι συνέπειες της μακροχρόνιας και ανεξέλεγκτης έκθεσης στον ήλιο, είναι περιστασιακές και άλλες μόνιμες … ωστόσο όλες προκαλούν σημαντική βλάβη στον οργανισμό και βλάπτουν σοβαρά την υγεία του ατόμου ! Προσοχή λοιπόν με την ηλιοθεραπεία !!!

Τι συμβαίνει όταν επανειλημμένα εμφανίζω ηλιακά εγκαύματα ;

Υπάρχουν πολλά άτομα, που κάθε χρόνο, κάθε καλοκαίρι, σε κάθε έκθεσή τους στον ήλιο, εμφανίζουν ηλιακό έγκαυμα συνοδευόμενο από τις χαρακτηριστικές φυσαλίδες. Τα άτομα αυτά είναι συνήθως άτομα νεαρής ηλικίας, που αγνοώντας την σοβαρότητα ενός ηλιακού εγκαύματος, συνεχίζουν να εκθέτουν τον οργανισμό τους σε κίνδυνο, αγνωόντας τις “προειδοποιήσεις” που τους στέλνει το ίδιο τους το σώμα.

ΠΡΟΣΟΧΗ : Οι ζημιές της ηλιακής ακτινοβολίας μπορεί να γίνουν αντιληπτές σε βάθος χρόνου ! Όσο παράδοξο και αν ακούγεται, ένα ηλιακό έγκαυμα να οδήγησε σε καρκίνο του δέρματος μετά από δεκάδες χρόνια, είναι πραγματικότητα !

Πώς μπορώ να προστατευθώ από την επικίνδυνη ηλιακή ακτινοβολία ;

Η λύση δεν είναι να κρυβόμαστε από τον ήλιο. Ο ήλιος είναι η βασική πηγή ζωής σε ολόκληρη την πλάση και είναι απαραίτητος ! Ωστόσο, υπάρχουν μερικές μικρές αλλά πολύ σημαντικές συμβουλές, που θα μας επιτρέψουν να πάρουμε όλα τα ευεργετικά στοιχεία της ηλιακής ακτινοβολίας, χωρίς να εκτεθούμε στην επικίνδυνη υπέρυθρη ακτινοβολία του ήλιου (που είναι υπεύθυνη και για όλα τα προαναφερθέντα δεινά) !

Νο 1 : Αποφεύγουμε τις ώρες της πολύ έντονης ακτινοβολίας, δηλαδή μεταξύ 11:00 και 16 :00.

Νο 2 : Φοράμε ΠΑΝΤΑ αντηλιακό (με τον κατάλληλο δείκτη προστασίας για την επιδερμίδα μας), ακόμα και τις συννεφιασμένες μέρες ή στο απογευματινό μπάνιο !

Νο 3 : Φοράμε καπέλο για να προστατεύσουμε το πρόσωπο αλλά και τα μαλλιά μας από τον ήλιο.

Φοράμε απορροφητικά γυαλιά ηλιου για να προστατεύσουμε τα μάτια μας από την ηλιακή ακτινοβολία.

Νο 4 : Πίνουμε αρκετό νερό ή τρώμε φρούτα για να αποφύγουμε την αφυδάτωση λόγω της έκθεσης στον ήλιο και τη ζέστη.

Νο 5 : Δε φοράμε άρωμα όταν πρόκειται να εκτεθούμε στην ηλιακή ακτινοβολία (γιατί δημιουργούνται κηλίδες και δυσχρωμίες στο δέρμα).

Νο 6 : Ανανεωνουμε τακτικά το αντηλιακή μας σε πρόσωπο και σώμα (και σε μαλλιά αν έχουμε το ειδικό προϊόν).

Uncategorized

Comments are closed.