Πώς η μαύρη σοκολάτα βοηθάει … στην γυμναστική ;;;

Σοκολάτα υγείας για καλή διάθεση !!!

Είναι γνωστά τα οφέλη της μαύρης σοκολάτας (δηλαδή του κακάο) στην συναισθηματική κατάσταση του ατόμου. Η μαύρη σοκολάτα έχει την ιδιότητα να προκαλεί ευφορία, καλή διάθεση και συναισθηματική ευεξία. Δεν είναι καθόλου τυχαία η ανάγκη που παρουσιάζουν τα περισσότερα άτομα για κατανάλωση σοκολάτας όταν βρίσκονται υπό το καθεστώς άγχους και πίεσης ή όταν έχουν υποστεί κάποιο συναισθηματικό πλήγμα !sokolata-green-coffee-greece

Η σοκολάτα (ανά είδος) και οι θερμίδες της …

Δεν είναι όλα τα είδη σοκολάτας εξίσου ωφέλιμα για την υγεία, και φυσικά, ούτε έχουν όλα τα είδη την ίδια θερμιδική αξία …

ΛΕΥΚΗ ΣΟΚΟΛΑΤΑ : Περίπου 28 γραμμάρια λευκής σοκολάτας αντιστοιχούν σε περίπου 215 θερμίδες, γεγονός που καθιστά την λευκή σοκολάτα από τα πιο παχυντικά και κατ’επέκταση απαγορευμένα είδη σοκολάτας.

ΣΟΚΟΛΑΤΑ ΓΑΛΑΚΤΟΣ : Αντίστοιχα, περίπου 28 γραμμάρια σοκολάτας γάλακτος, αντιστοιχούν σε 210 θερμίδες. Με άλλα λόγια και η σοκολάτα γάλακτος δεν υστερεί σε θερμιδική αξία και δεν πρέπει να καταναλώνεται συχνά !

ΣΟΚΟΛΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ (ΜΑΥΡΗ) : Περίπου 28 γραμμάρια μαύρης σοκολάτας (σοκολάτας υγείας) αντιστοιχούν σε μόλις 170 θερμίδες (πολύ λιγότερες από τα υπολοιπα είδη σοκολάτας).

ΚΟΥΒΕΡΤΟΥΡΑ : Τα περίπου 28 γραμμάρια κουβερτούρας με κακάο (περίπου 65 % περιεκτικότητα) αντιστοιχούν σε ΜΟΝΟ 150 θερμίδες.

ΡΟΦΗΜΑ ΚΑΚΑΟ : Ένα φλυτζάνι κακάο (χωρίς ζάχαρη και χωρίς γάλα) αντιστοιχεί σε μόλις 35 θερμίδες περίπου και είναι η πιο ολιγοθερμιδική και υγιεινή επιλογή για γλυκό.

Τι ρόλο παίζει η μαύρη σοκολάτα στο … γυμναστήριο ;;;

Εκτός από το αίσθημα ευεξίας και καλής συναισθηματικής κατάστασης που δημιουργεί η μαύρη σοκολάτα, φαίνεται πως έχει και απίστευτα οφέλη σχετικά με τις προπονήσεις σας στο γυμναστήριο.

Σε σχετικό άρθρο που ανακοινώθηκε μάλιστα στους “New York Times”, αναφέρεται, πως από μελέτη του Kingston University of London τον Δεκέμβριο του 2015, η μαύρη σοκολάτα φαίνεται να μπορεί να έχει θετική επίδραση στην αερόβια άσκησή σας, καθώς επίσης και στην ποιότητα της αναπνοής σας !

Μια μικρή μόνο ποσότητα μαύρης σοκολάτας (περίπου 40 γραμμάρια) είναι αρκετή, όπως έδειξαν οι έρευνες, να βελτιώσει σημαντικά την αναπνοή του ασκούμενου και να κάνει πιο ποιοτική την προπόνησή του.

Τα άτομα που έλαβαν στο πείραμα μια μικρή ποσότητα μαύρης σοκολάτας, παρουσίασαν πιο ήρεμη και σταθερή αναπνοή κατά την άσκηση, χωρίς ξεφυσήματα και δυσκολία στην αναπνοή, σε αντίθεση με τα υπόλοιπα άτομα που κατανάλωσαν αντίστοιχα μια μικρή ποσότητα λευκής σοκολάτας και δεν είχαν τόσο σταθερή αναπνοή. Όλα τα άτομα που έλαβαν μέρος στο πείραμα ήταν ποδηλάτες και μετρήθηκαν οι αντιδράσεις τους κατά την προπόνηση !

Η ΕΞΗΓΗΣΗ ΤΟΥ ΠΕΙΡΑΜΑΤΟΣ :

Η σοκολάτα, και πιο συγκεκριμένα η μαύρη σοκολάτα, είναι πλούσια σε επικατεχίνες. Πρόκειται για μια πολύ θρεπτική και ωφέλιμη για τον οργανισμό ουσία που πυροδοτεί σε αυτόν την απελευθέρωση νιτρικού οξειδίου, με αποτέλεσμα την καλύτερη ροή του οξυγόνου στα κύτταρα !

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ : Δε χρειάζεται να έχουμε τύψεις ακόμα και αν τρώμε κάθε φορά πριν το γυμναστήριο ένα μικρό κομματάκι μαύρης σοκολάτας ! Είναι νόστιμη, είναι απολαυστική, μας φτιάχνει τη διάθεση και κάνει καλό και στο πρόγραμμα άσκησής μας ! Περίπου 40 γραμμάρια είναι αρκετά !!!

Uncategorized , ,

Comments are closed.