Απεριόριστη λαχτάρα για ζυμαρικά ; Μάθε τι φταίει …

Μικρές και μεγάλες αδυναμίες …

Όλοι έχουμε διατροφικές αδυναμίες … Κάποιος στα γλυκά (και πιο συγκεκριμένα στη σοκολάτα), κάποιος στα ζυμαρικά, στις πίτσες και το ψωμί, και κάποιος στα κρεατικά ! Όλοι στη ζωή μας έχουμε μικρά ή μεγάλα πάθη που μας χαρακτηρίζουν (και που σίγουρα έχουν να πουν πολλά για τον χαρακτήρα μας και το ποιοι είμαστε).pasta-green-coffee-greece

Αλμυρά σνακ, γλυκές απολαύσεις και αφοπλιστικά λαχταριστά πιάτα, έρχονται και στοιχειώνουν το μυαλό μας κατά τη διάρκεια της ημέρας ! Το ποιο περίεργο όμως δεν είναι αυτό, αλλά το πώς ΠΑΝΤΑ αυτές οι “κολασμένες” σκέψεις αφορούν σε λιχουδιές που κάθε άλλο παρά υγιεινές θα τις χαρακτηρίζαμε !

Πώς οι γευστικές μας προτιμήσεις … μας χαρακτηρίζουν ;;;

Αρχικά, αυτό που θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε, είναι πως οι γεύσεις είναι 5 και όχι 4 όπως πιστεύουν οι περισσότεροι !

  • το γλυκό

  • το πικρό
  • το ξινό
  • το αλμυρό
  • και το umami

Οι επιστήμονες, προσπαθώντας να διαλευκάνουν το μυστήριο της γεύσης, να καταλάβουν από πού προέρχονται οι βουλιμικές τάσεις που μας διακατέχουν και να καταλήξουν στο πώς μπορουμε τελικά να τις δαμάσουμε, οδηγήθηκαν σε ένα συμπέρασμα σοκαριστικό : ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΕΛΙΚΑ ΕΞΗΓΗΣΗ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΠΟΤΕ ΝΑ ΑΝΤΙΣΤΑΘΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΜΙΑ ΜΑΚΑΡΟΝΑΔΑΣ Ή ΜΙΑΣ ΠΙΤΣΑΣ … ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΑ ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ ΜΑΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝ ΤΕΤΟΙΑ ΑΚΑΤΑΝΙΚΗΤΗ ΛΑΧΤΑΡΑ !

Μήπως τελικά οι γεύσεις δεν είναι 4 … δεν είναι 5 … αλλά 6 ;;;

Μήπως υπάρχει και μια νέα γεύση που μπορεί να γίνει αντιληπτή από τους γευστικούς κάλυκες της γλώσσας μας ;

Μήπως υπάρχει εξήγηση για τις κρίσεις βουλιμίας που μας πιάνουν ;

Σύμφωνα με τους ειδικούς, πιθανολογείται η ύπαρξη μιας ακόμα γεύσης, της γεύσης των “υδατανθράκων”. Η η υδατανθρακούχα αυτή γεύση, είναι η γεύση που χαρακτηρίζει τρόφιμα όπως είναι τα ζυμαρικά, οι πίτσες, τα hamburgers, οι πατάτες … και φυσικά το ψωμί !

Η επιθυμία για διάφορες τέτοιου τύπου λιχουδιές είναι αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας όλων των ανθρώπων (ακόμα και των πιο ολιγόφαγων), ενώ μεγάλο πλήθος εξ’αυτών συνήθως υποχωρούν μετά από λίγο χωρίς να ικανοποιηθούν ! Ειδικά οι γυναίκες, δείχνουν να είναι πολύ επιρρεπείς σε κάθε είδους λιχουδιές, και δυσκολεύονται να τις αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά !

ΠΡΟΣΟΧΗ : Οι περισσότερες από αυτές τις λιγούρες δεν οφείλονται σε πραγματικό αίσθημα πείνας ! Ένα άτομο που διακατέχεται από πείνα μπορεί να φάει οτιδήποτε ! Αντίθετα αυτού του είδους οι λιγούρες είναι θα λέγαμε … επιλεκτικές !

Η επιστήμη εξηγεί …

Τα ζυμαρικά, οι πίτσες, και γενικότερα οι υδατάνθρακες είναι μια πολύ αγαπημένη διατροφική ομάδα. Τι δεν γνωρίζουμε όμως ;

Μέχρι σήμερα, οι ειδικοί πίστευαν, πως η γλώσσα μας είναι ικανή να αναγνωρίζει τα σάκχαρα που προέρχονται από την διάσπαση των υδατανθράκων μέσα στο στόμα. ΛΑΘΟΣ !!! Σήμερα πλέον, οδηγήθηκαν στη διαπίστωση, πως η γλώσσα μας είναι ικανή να αναγνωρίζει τη γεύση των ίδιων των υδατανθράκων πριν καν υποστούν τη διάσπαση σε σάκχαρα στο στόμα μας !

Πώς αντιμετωπίζω λοιπόν τις λιγούρες ;

  • Δεν ψωνίζουμε για το σπίτι ανθυγιεινά σνακ (όπως πατατάκια) !
  • Βάζουμε φαντασία και ποικιλία στο μενού μας !
  • Βρίσκουμε ενασχολήσεις και δραστηριότητες που μας βοηθούν να εκτονωθούμε και να απαλλαγούμε από το στρες !
  • Προτιμούμε τον λιγότερο ανθυγιεινό πειρασμό όταν δεν μπορούμε να αντισταθούμε !
Uncategorized , , , ,

Comments are closed.