ΚΑΙΡΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ : Πώς επιδρούν στο μυοσκελετικό σύστημα ;

Το καλοκαίρι φεύγει … το φθινόπωρο έρχεται !!!

Το καλοκαίρι ήδη μας έχει αποχαιρετήσει και το φθινόπωρο μας καλωσορίζει με μεταβολές του καιρού και αυξημένα ποσοστά υγρασίας ! Ο ήλιος αρχίζει να γίνεται πιο ήπιος και το κρύο αρχίζει να κάνει δειλά δειλά αισθητή την παρουσία του.

Για πολλά χρόνια επικρατεί η πεποίθηση πως οι καιρικές μεταβολές συνδέονται με κάποιο άμεσο τρόπο με τους μυοσκελετικούς πόνους, τους πόνους στις αρθρώσεις και τη δυσκαμψία. Ισχύει όμως πραγματικά κάτι τέτοιο ; Πού κρύβεται η αλήθεια και τι από όλα αυτά δεν είναι τίποτα περισσότερο από έναν αστικό μύθο ;;;kairikes-allages-green-coffee-greece

Επιστημονικές έρευνες & αδιάσειστα στοιχεία

Σύμφωνα με μελέτες του Ιατρικού Κέντρου BIDMC (Beth Israel Deaconess Μedical Center), το οποίο λειτουργεί ως εκπαιδευτικό νοσοκομείο της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ, όντως οι μεταβολές του καιρού μπορούν να έχουν επίδραση στις αρθρώσεις !

Τι εννοούμε όμως με τον όρο “καιρικές μεταβολές” ;

Πώς και με ποιον τρόπο επιδρούν οι καιρικές μεταβολές στις αρθρώσεις ;

Tι επιπτώσεις έχει αυτό στον οργανισμό ;

Όλοι οι μεγάλοι σε ηλικία άνθρωποι παραπονιούνται κατά καιρούς για την αυξημένη υγρασία που κάνει τα κόκκαλά τους να πονούν και επιβαρύνει το σώμα τους με μυικούς και σκελετικούς πόνους. Όλοι έχουμε ακούσει και θυμόμαστε τους παππούδες και τις γιαγιάδες μας ή ακόμα και τους γονείς μας να παραπονιούνται για τους πόνους που τους δημιουργούσαν οι αλλαγές του καιρού … αλλά πλέον όλο και νεότεροι άνθρωποι τείνουν να παρουσιάζουν το ίδιο ακριβώς πρόβλημα ! Ποια είναι η αιτία ;

ΣΗΜΕΙΩΣΗ : Η συνηθέστερη αιτία εμφάνισης αυτών των πόνων είναι κάποιο παλιότερο τραύμα ή η αρθρίτιδα. Τα άτομα που κάποτε τραυματίστηκαν ή που πάσχουν από αρθρίτιδα, τείνουν να αντιλαμβάνονται τις αλλαγές του καιρού, αφού συνοδεύονται συνήθως από δυνατούς πόνους και δυσκαμψία !

Τα σημεία που εμφανίζουν συνήθως αίθημα πόνου με τις καιρικές μεταβολές είναι :

 • το γόνατο
 • ο καρπός
 • το ισχίο
 • ο ώμος

ΣΗΜΕΙΩΣΗ : Σύμφωνα με τον Ιπποκράτη, οι αλλαγές του καιρού και τα υψηλά επίπεδα υγρασίας, μπορούν να προκαλέσουν τον πόνο σε σημεία του σώματος που έχουν υποστεί παλαιότερους τραυματισμούς ή που είναι επιβαρυμένα λόγω κατάχρησης !

Πλέον στις μέρες μας, ύστερα από εκτενείς μελέτες, προκύπτει πως η υγρασία είναι ικανή να επηρεάσει μια συγκεκριμένη ομάδα υποδοχέων των αρθρώσεων, με αποτέλεσμα να δημιουργείται φλεγμονή και πόνος στην πληγείσα περιοχή !

ΣΗΜΕΙΩΣΗ : Τα άτομα που ζουν σε υγρό περιβάλλον (π.χ. οι νησιώτες), τείνουν να εμφανίζουν στο πέρασμα του χρόνου εκφυλιστικές αλλοιώσεις στο μυοσκελετικό τους σύστημα (τα λεγόμενα άλατα) ! Οι αλλοιώσεις αυτές δεν είναι απαραίτητα ίδιον της τρίτης ηλικίας, αφού μπορούν να εμφανιστούν και σε νεαρά άτομα των 30 μόλις χρόνων !

Υγρασία και ψυχοσωματική υγεία …

Η υγρασία είναι μια κατάσταση που αποδεδειγμένα λοιπόν βλάπτει την σωματική υγεία … αλλά όχι μόνο αυτή. Σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες και σχετικές έρευνες και πειράματα, η υγρασία φαίνεται πως επιδρά τόσο στον σωματικό όσο και στον ψυχικό κόσμο του ανθρώπου !

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η υγρασία, συνδέεται με ασθένειες όπως :

 • η ρινίτιδα
 • το άσθμα
 • τα προβλήματα στις αρθρώσεις
 • η ημικρανία
 • τα καρδιαγγειακά επισόδια
 • τα αναπνευστικά προβλήματα
 • η κατάθλιψη
Uncategorized , , ,

Comments are closed.