Ο καφές προκαλεί δυσάρεστη αναπνοή ; Γιατί ;;;

Το στόμα έχει μικρόβια …

Μέσα στο στόμα βρίσκουν καταφύγιο πάρα πολλά μικρόβια και βακτήρια. Το σάλιο δεν είναι ένα απλό υγρό.coffee-breath-green-coffee-greece

(!!!) : Το σάλιο μπορεί να αποτελείται σε ένα συντριπτικό ποσοστό από νερό (περίπου κατά 99 %), αλλά περιέχει και ουσίες απαραίτητες για την διατήρηση της υγιεινής του στόματος και τον έλεγχο των μικροβίων μέσα σε αυτό !

Οι αδένες που παράγουν το σάλιο (σιελογόνοι αδένες) μπορούν να παράγουν περίπου 2 λίτρα σάλιου καθημερινά, ενώ φροντίζουν και για την ποιότητα του σάλιου ελέγχοντας ποιες ουσίες προστίθενται και ποιες αποβάλλονται από αυτό.

(!!!) : Σύμφωνα με μια μελέτη Ολλανδών επιστημόνων, με ένα και μόνο φιλί (διάρκειας 10 μόλις δευτερολέπτων) μπορούν να μεταφερθούν περίπου 80.000.000 βακτήρια από το ένα άτομο στο άλλο … μέσω φυσικά του σάλιου ! (η μελέτη αυτή δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Microbiome)

Είστε ερωτευμένοι ; … Ανταλλάσσετε βακτήρια!

Σύμφωνα με την συγκεκριμένη μελέτη, ένα ζευγάρι που εκφράζει περιπαθώς την αγάπη του (με συχνά και μακρά φιλιά), σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα αρχίζει να εμφανίζει κοινά βακτήρια στο στόμα.

Είναι λοιπόν αλήθεια ! Με ένα και μόνο σύντομο φιλί, εκτός από συναισθήματα αγάπης και πάθος έχετε ανταλλάξει και … 80.000.000 βακτήρια !

Το σάλιο απαραίτητο για την αίσθηση της “γεύσης” …

Το σάλιο είναι πολύτιμο για την στοματική υγεία … και όχι μόνο ! Εκτός από όλα τα άλλα, το σάλιο, είναι ουσιαστικά ο “ενισχυτής” της γεύσης, το μέσον που θα μεταφέρει την γεύση από τα τρόφιμα στο στόμα στους γευστικούς κάλυκες του στόματος.

Οι γευστικοί κάλυκες είναι τα όργανα εκείνα που αναγνωρίζουν τις γεύσεις, είναι οι αισθητήρες που έχουμε στο στόμα μας για να αντιλαμβανόμαστε τις διαφορετικές γεύσεις των τροφίμων.

Πώς μπορεί όμως ο καφές να επηρεάσει την μυρωδιά της αναπνοής μας ;

(!!!) : Πολλά από τα βακτήρια που ζουν μέσα στο στόμα μας (περίπου 500 διαφορετικά βακτήρια) είναι υπεύθυνα για την μυρωδιά που παίρνει η ανάσα μας.

Είναι ορισμένες τροφές που όταν έρθουν σε επαφή με τα συγκεκριμένα βακτήρια “κακοσμίας” του στόματος … μεγεθύνουν αυτή τη δυσάρεστη μυρωδιά, κάνοντάς την 10 φορές χειρότερη.

Ο καφές, λόγω της όξινης φύσης του ευνοεί την αναπαραγωγή αυτών των βακτηρίων, με αποτέλεσμα να εντείνει το πρόβλημα της κακοσμίας.

ΠΡΟΣΟΧΗ : Η ζάχαρη είναι η τροφή των βακτηρίων. Όταν ο καφές περιλαμβάνει ζάχαρη, εκτός από το ότι χαλάνε τα δόντια μας, πληθαίνουν και τα βακτήρια μέσα στο στόμα μας !

ΣΗΜΕΙΩΣΗ : Ο καφές που περιλαμβάνει και γάλα … είναι ίσως ο χειρότερος συνδυασμός ! Τα βακτήρια, λόγω των πρωτεϊνών του γάλακτος, είναι πάρα πολλά και η κακοσμία του στόματος … αβάσταχτη !

Τα βακτήρια του στόματος είναι ανερόβια, γεγονός που σημαίνει πως δε αναπτύσσονται στον αέρα και δεν μπορούν να μεταφερθούν από το ένα άτομο στο άλλο μέσω της αναπνοής και του αέρα. Τα βακτήρια μεταδίδονται αποκλειστικά και μόνο μέσω του σάλιου !

Για να προφυλάξουμε την στοματική μας κοιλότητα φροντίζουμε να αφαιρούμε τα υπολείμματα τροφών βουρτσίζοντας τα δόντια μας και αποφεύγουμε τη ζάχαρη που θρέφει τα βακτήρια και βοηθάει στην ανάπτυξή τους !

Uncategorized

Comments are closed.