Φακές : Ένα νόστιμο, υγιεινό & κυρίως διαιτητικό πιάτο

Οι φακές & η σπουδαιότητά τους !

Οι φακές είναι ένα τρόφιμο που ανήκει στην ευρύτερη οικογένεια των ψυχανθών. Πρόκειται για μια εξαιρετική πηγή φυλλικού οξέος, απαραίτητη για την καλή λειτουργία των νεύρων της περιοχής του εγκεφάλου.Lentil-Soup-green-coffee-greece

Πρόκειται για μια τροφή που συναντάται (από διάφορα αρχαιολογικά ευρύματα) σε προϊστορικές κοινωνίες, ακόμα και 8.000 χρόνων πριν.

Μάλιστα λίγοι γνωρίζουν πως οι φακές αναφέρονται και μέσα στη Βίβλο, ενώ για ολόκληρες χιλιετίες καταναλώνονταν από τους κατοίκους Αφρικής και Ευρώπης σε συνδυασμό με σιτάρι ή με κριθάρι !

Φαγητό των φτωχών ή “πλούσιο” φαγητό ;

Αρχικά οι φακές θεωρούνταν το φαγητό της χαμηλότερης τάξης, της τάξης των φτωχών. Ο εντελώς άδικος αυτός αρχικός χαρακτηρισμός αναθεωρήθηκε πολύ σύντομα, όταν διαπιστώθηκε η πολύ μεγάλη διατροφική τους αξία.

(!!!) : Οι φακές, όπως και τα υπόλοιπα όσπρια, είναι πολύ πλούσια σε φυτικές ίνες (διαλυτές και αδιάλυτες). Ένα μόνο φλιτζάνι μπορεί να προσφέρει περίπου 15 ολόκληρα γραμμάρια φυτικών διαιτητικών ινών !

Οι φυτικές ίνες βοηθούν στην καλή λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος, ευνοούν την απώλεια κιλών, καταπολεμούν τη δυσκοιλιότητα και ελέγχουν τα επίπεδα της χοληστερόλης. Επίσης, προφυλάσσουν την καρδιά και συμβάλλουν στην καλή λειτουργία της, και επιπρόσθετα ελέγχουν τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα και παρεμποδίζουν τις απότομες μεταβολές τους μετά το γεύμα.

Γιατί πρέπει όλοι να μάθουν να αγαπούν τα όσπρια ;

Αν και οι φακές ειδικότερα και τα όσπρια γενικότερα δεν αποτελούν την Νο 1 επιλογή των περισσοτέρων, ωστόσο πρόκειται για ένα αρκετά γευστικό φαγητό και κυρίως εξαιρετικά ωφέλιμο για ολόκληρο τον οργανισμό.

Μικροί και μεγάλοι πρέπει να εντάξουν τα όσπρια στο εβδομαδιαίο διατροφικό τους πλάνο (τουλάχιστον 1 φορά την εβδομάδα) ! … Γιατί ;;;

Νο 1 : Ο σίδηρος

Οι φακές είναι μια απίστευτη πηγή σιδήρου (όπως επίσης και τα φασόλια). Όταν το άτομο δεν λαμβάνει επαρκή ποσότητα σιδήρου από την διατροφή του, είναι πιθανό να εμφανίσει αναιμία.

(!!!) : Ιδανικά, οι τροφές που είναι πλούσιες σε σίδηρο θα πρέπει να συνδυάζονται με βιταμίνη C. Η βιταμίνη C βοηθάει στην καλύτερη απορρόφηση του σιδήρου από τον οργανισμό. Η ντομάτα, το πορτοκάλι, το λεμόνι, είναι μερικά τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνη C για να συνδυάσετε με τις φακές σας !

Νο 2 : Ο διαβήτης τύπου 2

Τα όσπρια γενικά είναι πλούσια σε διαλυτές φυτικές ίνες που προφυλάσσουν τον οργανισμό από εμφάνιση διαβήτη τύπου 2.

(!!!) : Σύμφωνα με έγκυρες επιστημονικές μελέτες, τα άτομα που καταναλώνουν τακτικά όσπρια, εμφανίζουν μεγαλύτερη σταθερότητα στα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα τους, σε αντίθεση με όσους δεν καταναλώνουν όσπρια.

Νο 3 : Η πρωτεΐνη

Οι φακές (και τα υπόλοιπα όσπρια) είναι μια εξαιρετική πηγή φυτικής πρωτεΐνης.

(!!!) : Ένα μόνο φλιτζάνι φακές μπορεί να καλύψει περίπου το 35 % των ημερήσιων αναγκών του οργανισμού σε πρωτεΐνη … ποσοστό καθόλου αμελητέο !

Όταν τα όσπρια συνδυαστούν με μαύρο ρύζι μπορούν να συγκριθούν ακόμα και με ένα γεύμα με κρέας, ενώ η θερμιδική αξία τους είναι σημαντικά μικρότερη !

Νο 4 : Ο καρκίνος

Οι φακές είναι μια από τις ιδανικότερες τροφές για μείωση του σωματικού βάρους. Όπως λοιπόν είναι αναμενόμενο, οι φακές, καταπολεμούν την παχυσαρκία, γεγονός που σημαίνει πως καταπολεμούν και όλες εκείνες τις μορφές καρκίνου που σχετίζονται άμεσα με αυτή ! Ο καρκίνος του στομάχου και ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι μερικές από αυτές.

Νο 5 : Η ασφαλής κύηση

Ένα μόνο φλιτζάνι φακές μπορεί να προσφέρει περισσότερο από το 80% της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας (ΣΗΔ) σε φυλλικό οξύ!

(!!!) : Το φυλλικό οξύ είναι στοιχείο απαραίτητο σε μια γυναίκα που προσπαθεί να μείνει έγκυος, αφού προλαμβάνει και αποτρέπει να αναπτυχθούν εκ γενετής ανωμαλίες στο έμβρυο !

Νο 6 : Η παχυσαρκία

Τα όσπρια, όπως ήδη αναφέραμε, είναι βασικό όπλο στη μάχη κατά της παχυσαρκίας. Δεν είναι καθόλου τυχαίο που σχεδόν όλα τα προγράμματα για απώλεια βάρους συμπεριλαμβάνουν στο εβδομαδιαίο πρόγραμμά τους 1 ή και 2 φορές τα όσπρια.

Παρά το φούσκωμα που νιώθουμε πρόσκαιρα με την κατανάλωση των οσπρίων, το αδυνάτισμα είναι γεγονός !

ΣΥΜΒΟΥΛΗ : Για γρήγορο και ασφαλές αδυνάτισμα συνδυάστε ένα ισορροπημένο πρόγραμμα διατροφής με ένα ισχυρό και καλό λιποδιαλυτικό προϊόν.

Εμείς σας προτείνουμε το Svetol Green Coffee 50 % CGA !svetol-green-coffee-greece

Το Svetol Green Coffee είναι το πιο αποτελεσματικό χάπι που βγήκε ποτέ ! Έχει 50% χλωρογενικό οξύ (Chlorogenic Acid) και πληρεί όλες τις προυποθέσεις που είχε θέσει ο Dr OZ στην τηλεοπτική εκπομή του για να είναι πραγματικά αποτελεσματικό. (Chlorogenic Acid > 45%)

Πληροφορίες σχετικά με το Svetol Green Coffee 50 % CGA εδώ !

Uncategorized

Comments are closed.