“Μήπως η λιπαρή επιδερμίδα δεν χρειάζεται ενυδάτωση ;;;”

Τύποι του δέρματος και πώς τους διαχωρίζω …

Οι τύποι του δέρματος είναι διαφορετικοί από άνθρωπο σε άνθρωπο (γεγονός που πολύ εύκολα το διαπιστώνουμε και από τα καλλυντικά που κυκλοφορούν στην αγορά), αλλά πόσοι είναι αυτοί και ποιοι ;;;skin-type-green-coffee-greece

Οι τύποι του δέρματος λοιπόν θα νομίζαμε ότι είναι 3 (κανονικό, ξηρό και λιπαρό), αλλά δεν είναι μόνο αυτοί ! Στην πραγματικότητα υπάρχουν 6 διαφορετικοί χαρακτηρισμοί που προσδιορίζουν 6 διαφορετικούς τύπους επιδερμίδας και φυσικά 6 διαφορετικές ανάγκες περιποίησης !

Νο 1 τύπος : η κανονική επιδερμίδα

Στο κανονικό δέρμα, οι πόροι δεν είναι εμφανείς και η μορφή της επιδερμίδας είναι λεία και ελαστική.

Νο 2 τύπος : η ξηρή επιδερμίδα

Στο ξηρό δέρμα αντίθετα, η ελαστικότητα έχει χαθεί και το δέρμα είναι τραχύ και σκληρό, ενώ έχει μια μουντή και γκρίζα όψη και ένα χαρακτηριστικό αίσθημα τραβήγματος μετά το πλύσιμο.

Νο 3 τύπος : η λιπαρή επιδερμίδα

Το λιπαρό δέρμα γίνεται άμεσα αντιληπτό από τους ανοιχτούς πόρους και από τη γυαλάδα και το αίσθημα λιπαρότητας που βγάζει. Μαύρα στίγματα και σπυράκια είναι πολύ πιο συχνά σε αυτό τον τύπο δέρματος και η όψη του είναι συνήθως ελαφρώς κιτρινωπή.

Νο 4 τύπος : η ευαίσθητη επιδερμίδα

Ένα ευαίσθητο δέρμα είναι λεπτό και ερεθίζεται πολύ εύκολα. Κοκκινίλες, εξανθήματα, αλλεργικές αντιδράσεις, είναι καθημερινό φαινόμενο. Μάλιστα, το ευαίσθητο δέρμα τείνει να επηρεάζεται πολύ και από το περιβάλλον και τις καιρικές συνθήκες (κρύο ή ζέστη).

Νο 5 τύπος : η μικτή επιδερμίδα

Ο μικτός τύπος δέρματος είναι ο πιο ιδιαίτερος τύπος δέρματος (και πιο πολύπλοκος), αφού συνδυάζει κανονικό και λιπαρό δέρμα. Η λιπαρότητα τείνει να εμφανίζεται στη λεγόμενη ζώνη Τ (μέτωπο, μύτη, πηγούνι) και το χρώμα του δέρματος είναι φυσιολογικό.

Νο 6 τύπος : η αφυδατωμένη επιδερμίδα

Τέλος, το αφυδατωμένο δέρμα, γίνεται άμεσα αντιληπτό από την μεγάλη έλλειψη υγρασίας στα κύτταρά του που εκδηλώνεται με θαμπή όψη και έντονο ξεφλούδισμα.

Τύποι του δέρματος & περιποίηση

Ανεξάρτητα από τον τύπο δέρματος που έχετε, η περιποίηση του προσώπου θα πρέπει να είναι καθημερινή (ειδικά ο καθαρισμός και η ενυδάτωση), ενώ 1 φορά την εβδομάδα επιβάλλεται και μια ήπια απολέπιση της επιδερμίδας για να είναι πιο φωτεινή και λαμπερή, απαλλαγμένη από τα νεκρά κύτταρα που τη βαραίνουν και την κάνουν να φαίνεται θαμπή και γερασμένη !

Η κρέμα που θα επιλέξεις για την ενυδάτωση της επιδερμίδας σου θα πρέπει να ανταποκρίνεται στον τύπο της και φυσικά στις ανάγκες της, ώστε να μπορέσει να επέλθει ισορροπία και να δείχνει πιο όμορφη, πιο υγιής και πιο νεανική.

ΠΡΟΣΟΧΗ : Δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε την αντηλιακή προστασία της επιδερμίδας μας (ειδικά τώρα το καλοκαίρι που ο ήλιος είναι πιο δυνατός), η οποία πάλι θα πρέπει να είναι σύμφωνη με τον τύπο της επιδερμίδας μας και του χρώματός της (ανοιχτόχρωμη ή σκουρόχρωμη επιδερμίδα). Υπάρχουν μάλιστα και ειδικά προϊόντα oil – free για λιπαρές και μικτές επιδερμίδες που γυαλίζουν εύκολα !

Uncategorized , ,

Comments are closed.