Παιδιά & ενήλικες : Ύπνος με φως … ή χωρίς ;;;

Εσείς κοιμάστε με φως … ή χωρίς ;;;

Μικροί ή μεγάλοι, άλλοι επιλέγουμε ένα δωμάτιο εντελώς σκοτεινό για τον ύπνο μας, και άλλοι θέλουμε κάποιο φως πάντα αναμμένο κοντά μας ή την τηλεόραση να παίζει όλη τη νύχτα όσο εμείς κοιμόμαστε ! Σε τι επηρεάζει όμως το φως τον ύπνο μας ; Μπορεί να παίξει ρόλο και στην υγεία μας ένα ναμμένο φωτάκι στο δωμάτιο που κοιμόμαστε ; Τι μας εξηγούν οι ειδικοί ;night-lamp-green-coffee-greece

Φυσικός ή τεχνητός φωτισμός …

Φυσικά, όπως μπορούμε να αντιληφθούμε και από μόνοι μας, ο φυσικός φωτισμός δεν έχει καμία σχέση με τον τεχνητό φωτισμό και οι επιπτώσεις του καθενός στον οργανισμό μας δεν είναι η ίδια ! Κάποτε, η μόνη πηγή φωτός ήταν φυσικής προέλευσης, αλλά τώρα πια αυτό δεν ισχύει. Όλες οι οικιακές συσκευές και τα ηλεκτρονικά, όπως το κινητό τηλέφωνο, η τηλεόραση, ο ηλεκτρονικός υπολογιστής και κάθε λογής βιντεοπαιχνίδια, εκπέμπουν έναν άλλο φωτισμό που καμία σχέση δεν έχει με τον φυσικό φωτισμό.

(!!!) : Όλες οι ηλεκτρονικές συσκευές, καθώς επίσης και όλοι αυτοί οι λαμπτήρες ενεργειακής κλάσης, εκπέμπουν έναν φωτισμό με μπλε απόχρωση. Ειδικά κατά τη διάρκεια της νύχτας, αποδεικνύεται πως αυτό το μπλε φως μπορεί να είναι επιζήμιο για την υγεία του ατόμου !

Αίτιο κατάθλιψης το φως στον ύπνο !!!

(!!!) : Ειδικοί γιατροί και επιστήμονες, θέτουν το βραδινό φως ως ένα σοβαρό αίτιο δημιουργίας κατάθλιψης !

Πώς όμως μπορεί ένα φως να δημιουργήσει τόσο σοβαρά προβλήματα στην ψυχολογία και στην υγεία ενός ατόμου ; Είναι δυνατόν να προκαλέσει κατάθλιψη ένα τόσο δα μικρό φωτάκι ;

(!!!) : Σύμφωνα λοιπόν με τους ειδικούς, το άτομο είναι προγραμματισμένο από τη φύση να κοιμάται τη νύχτα, δηλαδή στο απόλυτο σκοτάδι. Οι οπτικές παρεμβολές διαφόρων φωτιστικών πηγών επηρεάζουν το βιολογικό ρολόι του ατόμου, με αποτέλεσμα τελικά να το αλλάζουν. Αυτές οι αλλαγές φυσικά έχουν επίδραση και στον εσωτερικό ρυθμό του ατόμου, στην ψυχολογία του και στην ισορροπία του.

Οι ειδικοί θεωρούν πως το άτομο πρέπει να σέβεται τη φύση του και τις ανάγκες που αυτή του επιτάσσει. Το δωμάτιο στο οποίο κοιμάται δεν πρέπει να πλήττεται από “οπτικούς” θορύβους που τελικά θα του δημιουργήσουν πρόβλημα στην υγεία, και την ψυχολογία του ! Γιατί το λέμε όμως αυτό ; Οι επιστήμονες και οι ερευνητές που προσπαθούν να ελέγξουν και να εντοπίσουν την επίδραση του φωτός στον ύπνο του ατόμου, καταλήγουν πως δεν επηρεάζει μόνο την ψυχολογία του ( με κίνδυνο τελικά να το οδηγήσει στην κατάθλιψη), αλλά μπορεί να έχει και πολύ σοβαρότερες επισπτώσεις στην υγεία του !

(!!!) : Η χρήση πηγών φωτισμού κατά τη διάρκεια του ύπνου, όπως υποστηρίζεται από πρόσφατες επιστημονικές μελέτες, μπορεί να οδηγήσει και στην εμφάνιση :

  • παχυσαρκίας
  • διαβήτη
  • καρκίνου

ΠΡΟΣΟΧΗ : Όλος αυτός ο φωτισμός, από ηλεκτρονικές συσκευές, αλλά ακόμα και ο νυχτερινός φωτισμός των δρόμων της γειτονιάς μας, μπορεί να βλάψει ενήλικες, αλλά κυρίως παιδιά ! Χαρακτηριστικά, οι ειδικοί αναφέρουν , πως αυτός ο φωτισμός είναι ικανός να επηρεάσει την ανάπτυξη ειδικά των μικρών παιδιών … ή ακόμα και των εμβρύων μέσα στη μήτρα !!!

Ουσιαστικά, η ύπαρξη τεχνητού φωτισμού κατά τη διάρκεια του ύπνου, φαίνεται να έχει άμεση σχέση με την ποιότητα του ύπνου, ηοποία με τη σειρά της προκαλεί διάφορες και σοβαρές ασθένειες στον οργανισμό.

Uncategorized , , ,

Comments are closed.