Καρότο: Δες πόσο πολύτιμο είναι για τον οργανισμό μας… !!!

Αποτελεί την ιδανική επιλογή κάθε φορά που ανοίγεις το ψυγείο σου αναζητώντας κάτι να κολατσίσεις… Ο λόγος για το καρότο, την χρωματιστή αυτή ρίζα, της οποίας τα οφέλη είναι πραγματικά πολλά για την υγεία μας…carrots-green-coffee-greece

  1. Μάτια.

Η β-καροτίνη που περιέχεται στο καρότο μετατρέπεται σε βιταμίνη Α καταλήγοντας στο συκώτι. Η συγκεκριμένη βιταμίνη ενισχύει σημαντικά την όραση, και πολύ περισσότερο στο σκοτάδι, ενώ όλες οι βιταμίνες και τα μέταλλα που περιλαμβάνει βελτιώνουν εν συνόλω την κατάσταση των ματιών.

  1. Δόντια και ούλα.

Το καρότο έχει την ιδιότητα να λειτουργεί σαν μία φυσική οδοντόβουρτσα! Μέσω των ινών του απομακρύνει την πλάκα απ’ τα δόντια και ταυτόχρονα ενισχύει την παραγωγή σάλιου με αποτέλεσμα να εξισορροπούνται τα βακτήρια στο στόμα μας και να αποφεύγεται ο σχηματισμός οξέων. Επίσης οι ανόργανες ουσίες του εξουδετερώνουν τα μικρόβια ενώ μακροπρόθεσμα και με τακτική κατανάλωσή του θεραπεύονται τα πρησμένα ούλα και σταματά η αιμορραγία τους!

  1. Καρδιά.

Το καρότο περιέχει πολλά αντιοξειδωτικά τα οποία λειτουργούν εξαιρετικά προστατευτικά για την καρδιά. Τα καροτενοειδή του μειώνουν τις πιθανότητες εμφάνισης καρδιακών νόσων αφού μειώνουν τα επίπεδα της κακής χοληστερόλης στο αίμα. Επιπροσθέτως το καρότο περιέχει τα φυτοθρεπτικά συστατικά falcarindiol και falcarinol τα οποία ενισχύουν την υγιή λειτουργία της καρδιάς!

  1. Αντιγήρανση.

Η άλφα-καροτίνη αποτελεί επίσης μία πολύ σημαντική ουσία που περιέχεται στο καρότο και η οποία συντελεί στην διατήρηση των κυττάρων σε νέα και ακέραια κατάσταση ενώ βοηθά και στην καλύτερη λειτουργία του μεταβολισμού.

  1. Πέψη.

Λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε φυτικές ίνες, το καρότο δρα βοηθητικά στην λειτουργία του εντέρου, αποτρέποντας την δυσκοιλιότητα. Οι συγκεκριμένες ίνες λειτουργούν επίσης ευεργετικά στην ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα αλλά και στην απώλεια βάρους.

  1. Δέρμα.

Κι όμως, το καρότο θα μπορούσε πολύ εύκολα να υποκαταστήσει ακριβές κρέμες και λοσιόν οι οποίες φροντίζουν για την διατήρηση του δέρματός μας υγιές και απαλό. Το καρότο αντίθετα με αυτές λειτουργεί από το εσωτερικό ενώ τα αντιοξειδωτικά και η βιταμίνη Α προστατεύουν και επισκευάζουν τις ζημιές που του προκαλεί ο ήλιος!

  1. Ανοσία.

Ένα απ’ τα βασικότερα θρεπτικά συστατικά του καρότου είναι η βιταμίνη C που εκτός όλων των άλλων ευεργετικών ιδιοτήτων της έχει την δυνατότητα να βελτιώνει και την ανοσία. Επίσης η βιταμίνη Α που συντίθεται λόγω της β-καροτίνης αυξάνει την παραγωγή των λεγόμενων Τ-κυττάρων τα οποία και αυτά με την σειρά τους ενισχύουν την ανοσία!

( !!! ) : Το καρότο μπορεί να βοηθήσει και στην μείωση των ανεπιθύμητων συμπτωμάτων, όπως είναι ο πόνος, κατά την έμμηνο ρύση αλλά και την περίοδο της εμμηνόπαυσης!!!

Uncategorized

Comments are closed.