Η κατάθλιψη έχει πλέον τη δική της μέρα !!!

Τι είναι η “Μπλε Δευτέρα” (Blue Monday) ;

Η “Μπλε Δευτέρα” (Blue Monday) είναι πλέον και επίσημα (και μάλιστα και μαθηματικά αποδεδειγμένα) η πιο καταθλιπτική ημέρα ολόκληρου του έτους ! Σύμφωνα με τον καθηγητή ψυχολογίας του Πανεπιστημίου του Cardiff, Cliff Arnall, η 3η Δευτέρα του μήνα Ιανουαρίου είναι η πιο καταθλιπτική ημέρα ! Γιατί όμως ; Επιβεβαιώνεται αυτό επιστημονικά ;blue-monday-green-coffee-greece

Ο Cliff Arnall & οι μαθηματικοί υπολογισμοί του …

Ο Cliff Arnall ανέπτυξε αυτή τη θεωρία, τη θεωρία της ύπαρξης μιας ημέρας σε ολόκληρο το χρόνο, που είναι εξαιρετικά πιο καταθλιπτική από τις υπόλοιπες, βασιζόμενος σε παρατηρήσεις του επάνω στην ψυχολογία των ανθρώπων, ανδρών και γυναικών.

Σύμφωνα με τον επιστήμονα, η ημέρα αυτή είναι η 3η Δευτέρα του μήνα Ιανουαρίου, δηλαδή η 3η Δευτέρα του χρόνου !

Μετά τις γιορτές, την εορταστική και παρεΐστικη ατμόσφαιρα, τα γέλια, τις φωνές, τη χαρούμενη διάθεση και το φιλικό – οικογενειακό περιβάλλον, ακολουθεί η βαρετή και δύσκολη καθημερινότητα, με τις πολλές υποχρεώσεις, το στρες, το άγχος, τις οικονομικές οφειλές, την εργασία και την μοναξιά της καθημερινότητας.

Το άτομο αφήνει πίσω του κάθε όμορφη στιγμή και επανέρχεται στην πραγματικότητα, μια πραγματικότητα που περιλαμβάνει :

  • άγχος
  • υποχρεώσεις
  • μοναξιά
  • οικονομικές υποχρεώσεις (αυξημένες μετά τις σπατάλες των εορτών)
  • κακή ψυχολογία
  • και ΚΡΥΟ

Ναι ! Ακόμα και η παγερή ατμόσφαιρα του μήνα Ιανουαρίου λειτουργεί αντίστροφα, ενδυναμώνοντας την πιθανότητα εμφάνισης κατάθλιψης !

Μια Δευτέρα … χειρότερη από τις άλλες !!!

Η Δευτέρα σίγουρα δεν είναι από τις πιο αγαπημένες ημέρες. Σηματοδοτεί την αρχή της εργασιακής εβδομάδας και κατ’επέκταση και την αρχή όλων των υποχρεώσεων μετά από ένα Σαββατοκύριακο ξεκούρασης, ηρεμίας και ξεγνοιασιάς !

Ωστόσο, υπάρχει και μια Δευτέρα, που σύμφωνα με τον ψυχολόγο Cliff Arnall είναι σημαντικά πιο άσχημη, πιο δύσκολη και πιο καταθλιπτική από όλες τις άλλες ! Η 3η Δευτέρα του Γενάρη !

Ο μαθηματικός τύπος της … κατάθλιψης !

(!!!) : Ο Cliff Arnall, παρουσίασε το 2005 τον μαθημετικό τύπο με τον οποίο θα μπορούσε να προσδιορίσει την πιο καταθλιπτική ημέρα από τις 365 ημέρες του χρόνου !

Ο μαθηματικός αυτός τύπος είναι ο ακόλουθος :

Cliff Arnall

όπου :

W είναι ο καιρός

D είναι τα οικονομικά μας έσοδα

d είναι τα χρέη μας

T είναι ο χρόνος από τα Χριστούγεννα

Q είναι ο χρόνος από την αποτυχία να υλοποιήσουμε τους στόχους μας στα πλαίσια του νέου έτους

M είναι τα χαμηλά επίπεδα των κινήτρων μας

Na είναι η ανάγκη μας για δράση και κινητοποίηση

Μήπως λοιπόν τελικά υπάρχει η πιο καταθλιπτική ημέρα του χρόνου και μήπως έχει ήδη περάσει ;;; Ας δούμε λοιπόν τα πράγματα με αισιοδοξία !!!

Uncategorized ,

Comments are closed.